Her Atık Çöp Değildir; “Zaman Tasarruf Zamanıdır”
13Aralık2007

Her Atık Çöp Değildir; “Zaman Tasarruf Zamanıdır”

Her Atık Çöp Değildir; “Zaman Tasarruf Zamanıdır” sloganıyla yola çıkan Zeytinburnu Belediyesi, ilçedeki tüm konut ve işyerlerinde geri dönüşüm hamlesi başlattı. Başkan Aydın, insanların kısaca çöp olarak adlandırdığı katı atıkların dönüşüm ile milli ekonomiye kazandırılmasının mümkün olduğunu belirterek “Şu anda 5 bin konut, 47 büyük market, 2 otel, kamu kurum ve kuruluşların dahil edildiği geri dönüşüm sistemine 2008’de tüm konut ve işyerlerini de katmış olacağız” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, katı atıkların milli ekonomiye kazandırılması için başlattığı projenin tanıtımını düzenlenen bir törenle gerçekleştirdi. Her Atık Çöp Değildir; “Zaman Tasarruf Zamanıdır” sloganı ile startı verilen çalışmanın tanıtımı dolayısıyla UPS Haluk Ündeğer İlköğretim Okulu Kültür Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Belediye Başkanı Murat Aydın’ın ev sahipliği yaptığı törene Zeytinburnu Kaymakamı Selim Cebiroğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Karaca, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra mahalle muhtarları, okul müdürleri ile siyasi partilerin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan geri dönüşüm konulu sinevizyon gösterisi ile başlayan programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Karaca, başlatılan bu projenin tüm ilçelere örnek olması gerektiğini söyledi. Karaca, milli eğitim olarak tüm öğrencilerin ve okul aile birliklerini projeye dahil edilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

“Geri Dönüşüm Ekonomik Anlamda Karlı Bir Olay”
Temizlik İşleri Müdürü Tahsin Ocak’ın sunumuyla gerçekleştirilen programda alkışlar arasında kürsüye çıkan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, salonu dolduran öğrencilere projeyi anlattı. Tüketilen maddelerin yeniden dönüşüm halkası içine katıldığı zaman öncelikle bunların tekrar ham madde olarak kullanılmasının sağlandığını ifade eden Aydın, “Aslında bu proje doğal dengeyi korumaktan başka bir şey değildi. Hızlı nüfus artışı ile birlikte artan tüketim doğal dengeyi bozmaktadır. Bu projenin gerçek amacı doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek bu dengenin bozulmasını az da olsa engellemektir” dedi. Aydın şunları söyledi: “Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir örnek vermek gerekirse yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla yüzde 35’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır. Çöpteki maddeleri ham madde olarak kullandığımız vakit çevre kirliliğinin her geçen gün artmasını da önleyebiliriz. Hurda kağıdı tekrar kağıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini yüzde 74-94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltıyoruz. Bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 20 ağacın kesilmesini engelleyebiliyoruz. Öyleyse, çevremize-doğaya, ülke ekonomisine ve de kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin yeniden dönüşüm projesi içinde yer alması gerekmektedir.”
Türkiye’nin geri dönüşüm konusuna işin henüz çok başında olduğunu ifade eden Aydın, Zeytinburnu Belediyesi olarak buna öncülük etmek amacıyla 2007’nin başında Her Atık Çöp Değildir; “Zaman Tasarruf Zamanıdır” sloganı ile bir çalışma başlattıklarını söyledi. Bu dönem içinde 5 bin konuta, bazı büyük marketlere ve iş yerlerine geri dönüşüm amaçlı çöp kutuları ve konteynırlar dağıttıklarını anlatan Aydın “Geri dönüşüm konusunda kaynağında ayrışımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu uygulama ekonomik anlamda da gerçekten karlı bir olay. Bunu oluşturduğumuz ekipler ev ev dolaşarak insanlarımıza anlattı. Vatandaşlarımız bu uygulamaya dahil edilebilirse kendileri de maddi anlamda bir kazanç elde etmiş olacaklar” diye konuştu.
Geri dönüşüm konusunda İsveç’in Stockholm Belediyesi ile işbirliği yaptıklarını anlatan Başkan Aydın, “Avrupa’nın ve dünya ülkelerinin bu anlamdaki birikimlerinden faydalanıyoruz. Bu amaçla dünyanın birçok bölgesinde uygulanmakta olan projeleri yakından takip edip Zeytinburnu’nda uygulamaya koyuyoruz. Geri dönüşüm konusunda 25 yıllık birikimi olan Stockholm Belediyesi bize ciddi anlamda destek veriyor. Adamlar bu konuda çok ilerideler. Öyle ki komşu ülkelerden katı atık ithal ediyorlar. İthal ettikleri bu atıkları tesislerinde işleyerek elektrik enerjisine dönüştürüyorlar. Stockholm’un ısıtılması için kullanılan enerjinin yüzde 70’i katı atıklardan elde ediliyor. Biz de onların bu birikiminden yararlanmak için ilgili arkadaşlar İsveç’e giderek uygulamayı yerinde gördüler. Daha sonra onlar da Zeytinburnu’na gelerek bize destek verdiler” dedi.

“Bu Bebeği Birlikte Büyütelim”
Salonu dolduran öğrencilerden geri dönüşüm konusunda destek isteyen Başkan Aydın, “Projenin gerçek anlamda etkili olabilmesi sizlerin vereceği desteğe bağlı. Çünkü ailelerin bilinçlendirilmesinde çocukların çok büyük rolü var. Hep birlikte el ele vererek yeni doğmuş bu bebeği büyütmeliyiz. Çünkü bu bebek bizim geleceğimiz, sizin geleceğiniz. Sağlıklı çevre sizin en doğal hakkınız. Bunu korumak da bizim görevimiz” diye konuştu. Başkan Aydın, konuşmasının ardından öğrencilerden projeye sahip çıkmaları için söz istedi. Bunun üzerine tüm çocuklar “Bu bebeği birlikte büyüteceğiz” diyerek geri dönüşüm için çalışacaklarına dair söz verdiler.
Başkan Aydın’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Zeytinburnu Kaymakamı Selim Cebiroğlu da, doğanın dengesinin bilinçsiz davranışlar nedeniyle bozulduğuna dikkat çekti. “Bizler doğayı katlettik” diyen Cebiroğlu “Belediyemizin başlatmış olduğu bu proje gerçekten çok önemli. Çevreye verilen değerin bir göstergesidir bu. Bu proje sizin geleceğiniz. Geleceğinize sahip çıkın. Hem ekonomik hem de sosyal bir boyutu olan geri dönüşüm projesine tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız da ellerinden gelen desteği vermelidirler. Projeyi başlatan Zeytinburnu Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Tiyatro Alkış sahneye çıktı. Oktay Şenol’un yazıp yönettiği “Ben Çöp Değilim” adlı oyun öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Pikniğe giden bir ailenin çöplerini piknik alanında çöp tenekesine atmadan bölgeyi terk etmelerini konu alan tiyatro gösterinde kutu kola, gazete, pet şişe, çöp torbası, çöp bidonu ve karga karakterleri arasında geçen diyalogları pür dikkat takip eden minikler zaman zaman kahkahalara boğuldular. Program, müzikal tiyatro gösterisinin ardından sahneye çıkan Faruk Timurtaş İlköğretim Okulu Folklar Ekibi’nin gösterisi ile son buldu. Programın sonunda öğrencilere süt ve geri dönüşüm dergisi “Recycling Industry” dergisi dağıtıldı.

Diğer Haberler